Pensioen

Geplaatst op: 16-04-2014

Weet jij toevallig hoeveel pensioen jij al hebt opgebouwd of waarop jij recht hebt als je met pensioen gaat? Wij van Beste-startpagina.nl proberen het een stukje duidelijker te maken door wat algemene informatie te geven.

AOW

Als je met pensioen gaat, krijg je een basisinkomen volgens de Algemene ouderdomswet (de AOW). Je bouwt dit automatisch op als je in Nederland werkt of woont. Do hoogte hiervan hangt echter af van je leeftijd en woonsituatie. Dit kan verschillen wanneer je alleen woont, een alleenstaande ouder bent of samenwoont. Ook de leeftijd van degene die bij je wonen spelen een rol.

Andere manieren voor pensioen

Naast de AOW kun je zelf verzekeringen afsluiten. Dit kan in de vorm van een pensioensverzekering, een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. Je kunt natuurlijk ook zelf sparen, beleggen of op een andere manier vermogen opbouwen voor later.

Pensioen via de werkgever

Je ontvangt niet bij elke werkgever een pensioensregeling. Maar wanneer dit verplicht is binnen een bedrijfstak, moet de werkgever dit aanbieden. Hoe het werkt en hoeveel pensioen je zult opbouwen en uiteindelijk zal ontvangen, kun je het beste navragen aan de werkgever, want zij zijn verplicht om je hierover te informeren.
Wanneer je een zelfstandig ondernemer bent, bouw je in ieder geval AOW op. Wanneer je graag meer zou willen ontvangen op je oude dag, moet je zelf een aanvullend pensioen regelen. Daarnaast is er de optie om een percentage van de winst aan de fiscale oudedagsreserve toe te voegen.

Laatste tip

Hieruit blijkt dus dat er verschillende manieren zijn om pensioen op te bouwen en uiteindelijk te ontvangen. De manier waarop je dit wilt regelen is geheel aan jou, maar een tip die we nog mee willen geven is: begin op tijd met het informeren naar jouw pensioen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen